Div. grønsagsopskrifter:
http://www.tvsyd.dk/aarstidensspisekammer
Bradepandekage med frugter
250g smør
200g sukker
4 æggeblommer
2dl mælk eller kaffefløde
100g mel
3 tskf bagepulver
Røres sammen til en dej og lægges i en bradepande ca. 30 x 40 cm.
4 æggehvider piskes stive
heri vendes
300g sukker
2tskf vanillesukker
det smøres oven på dejen
100g hakkede nødder drysses over
bages på nederste rille v. 2oo gr i 30 min.
Når kagen er afkølet pyntes den med ½ l flødeskum der blandes med ½ l cremefraiche og lægges over kagen. Herpå lægges en masse frugter efter eget ønske
Asgers bagte æblekage
1 liter æblegrød
2 hele æg
250 gr . rasp
100 gr. sukker
lidt margarine
rasp og sukker ristes på panden med lidt af margarine, det hele blandes sammen i en skål, kommes i en smurt sandkageform, bages ved 200 grader i 30 min.
Serveres med flødeskum
Mariannes hvidløgssuppe
1 ml. stort løg
2 spsk. smør
12 fed hvidløg
2 spsk. mel
3/4 l hønsebouillon
1/4 l piskefløde
salt og peber
1 drys friskrevet muskatnød
1 spsk. citronsaft
2 spsk. revet ost(emmentaler)
1 tsk. oregano
Pil og hak løget fint. Svits det gennemsigtigt i smørret. Pil hvidløgene, del dem i kvarter, og steg dem med et øjeblik.
Rør melet i, og svits det gyldenbrunt. Rør Bouillon og fløde i.
Kog suppen ved svag varme under låg i 20 min. Blend suppen, smag til med krydderier, citronsaft og revet ost. Kom suppen tilbage i gryden, og varm den igennem.
NB: Bliv ikke forskrækket over de mange fed hvidløg, de får en mild smag, når de koges.
Abrikoslikør
5 abrikoser
35 g mandler
100 g rørsukker
3 dl vodka
Halver og udsten abrikoserne og kom dem i et rent henkogningsglas. Tilsæt mandler og sukker og hæld vodkaen over. Stil glasset koldt og mørkt, ryst glasset et par gange om ugen og lad likøren trække i tre uger. Sigt likøren og server den, som den er, til kaffen eller blandet med kold hvidvin til en velkomstdrink. Brug evt. abrikoserne som fyld i kager eller en kringle.
¨Færøsk æblekage med karamelsause
Hvad end din holdning er til Færøerne, så vil du med sikkerhed elske den her æblekage!! Den består kort sagt af tre marengsbunde, friske æbler som er blandet op med flødeskum og creme fraiche og hjemmelavet karamelsauce med ristede mandler. Og husk så, at æbler jo er sunde!
Kagen er ikke så besværlig at lave, som den måske ser ud. I værste fald kan bundende og karamellen laves dagen før. Bare lad begge stå ude. Karamellen bliver nemlig alt for hård at arbejde med, hvis den sættes i køleskabet... Ellers varm den et minut i microovnen.
Lav gerne kagen nogle timer inden servering, da den har godt af at trække. Æblerne bliver ikke brune.
Til en kage (6-8 personer) skal bruges:
Tre bunde:
· 6 past. æggehvider
· 200 gr. sukker
· En liiiille knivspids salt
· Evt. 1 spsk. kartoffelmel (behøves ikke)
Æblefyld:
· 1/4 piskefløde
· 2 dl. creme fraiche
· Ca. 4 æbler
Karamel sauce:
· 4-5 spsk. lys sirup
· 80-100 gr. flormelis
· 1½ spsk. vanillesukker
· 1/4 l. piskefløde
· 175g. groft hakkede mandler
Æggehviderne piskes stive. Derefter piskes salt, kartoffelmel og sukker i. Tag tre bageplader med bagepapir på og brug en rund form, som du kan tegne efter på bagepapiret. Fordel æggemassen i tre lige store bunker og form de tre bunde således:
Bag bundene én ad gangen midt i ovnen, ved 160* i ca. 20-25 min. til de har fået farve. Før kages lægges sammen, skal bundene afkøle. Så lad dem ligge et godt stykke tid på bagepladen efter de er taget ud. Så er de også nemmere at få af.
Fyldet: Fløden piskes stiv, æbler skæres i tern. Flødeskummet, creme fraiche og æbler vendes sammen.
Karamelsaucen: Kom de groft hakkede mandler på en pande og rist dem nogle minutter til de får farve. Imens smelter du sirup, vanille og sukker i en gryde til det bliver brunt. Hæld fløden i. Lad det hele koge ind i ca. 20-40 min. til karamellen bliver stiv... Husk den stivner mere, når den afkøles. Bland til sidst mandlerne i.
Kagen lægges sammen, først bund derefter æblefyld.
Derefter lægges en bund ovenpå og resten af fyldet kommes på. Slut af med den tredje bund.
Tilsidst hældes karamelcremen over kagen...
Januar 2012
Elins Curry – kartoffelsuppe
2 store hakkede løg Stærk curry Margarine Vand og tilsvarende Hønsebouillon fra Knorr Kartofler, gulerødder, pastinak. Andre rodfrugter kan bruges. Stødt chili og peber. Piskefløde (kan udlades) | Svitses i gryde. Tilsættes og bringes i kog. Jeg brugte 6 l vand. Skrælles, skæres i tern og kommes i den kogende vand. Der er meget salt i bouillonterningerne, men smag selv til. Krydderierne kan også tilsættes senere. Jeg brugte ca. 1 liter, men kan undværes. |
Det hele koges til grønsagerne er kogt meget ud eller begynder at jævne.
Vær forberedt på at det tager nogle timer.
Jeg blender suppen – tilsætter piskefløden - smager til.
Det hele varmes under omrøring – ellers brænder det på.
Serveres varmt med flutes – boller – div. brød.
Håber I kan finde ud af opskriften
Lisse’s Marengslagkage
10 æggehvider
500 g sukker
500 g smuttede finthakkede mandler
2 x ½ liter piskefløde
2-3 rittersport m/nougat
2-3 tsk. Kakao
2-3 tsk. Flormelis
2-3 tsk. Vanillesukker
Pisk hvider meget stive, pisk sukker i lidt ad gangen, vend de hakkede mandler i.
Fordel dejen til 2 plader
Bages ca. 35 min. ved 175 grader
Køles af.
Pisk fløden, smag til med vanille, flormelis og kakao, hak rittersport og bland i
Læg fyldet mellem de 2 bunde og sigt kakao over.
UHM! UHM!
Mies knækbrød
1 dl. sesamfrø
1 dl. hørfrø
1 dl. havregryn
1 dl. solsikkekerner
1 dl. rapsolie
2 dl. vand
2-3 dl. groft hvedemel
½ dl. kokosmel
1 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
Alt røres grundigt sammen i en skål med en ske - dejen deles i 2 og rulles ud i tyndt lag. Dejen skæres ud i de ønskede størrelser. Stykkerne lægges på bageplade beklædt med bagepapir.
Sættes i ovnen ved 180gr. bages ca. 25. min.
Opbevares bedst i kagedåse.
Birgittes Opskrift på chokolade cupcakes (12 stk):
100 g mel
20 g usødet kakao
140 g sukker
1 ½ tsk. bagepulver
lidt salt
40 g blødt smør
1,2 dl letmælk
1 æg
1 tsk. vaniljesukker
50 g hakket mørk chokolade 70%
Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør
0,4 dl letmælk
50 g smeltet mørk chokolade 70%
Forvarm ovnen til 170 grader.
Pisk smør, mel, sukker, kakao, bagepulver og salt med en elpisker, til alle ingredienser er blandet sammen.
Pisk mælk, æg og vaniljesukker sammen i en anden skål og bland de to skåles indhold sammen. Pisk til en glat konsistens opnås. Vend den hakkede chokolade i dejen.
Sæt papirforme i en metal muffinsform og fyld formene 2/3 op til kanten. Bag 20 – 25 minutter og lad cupcakes afkøle inden frosting smøres på.
Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være kold inden den røres med de øvrige ingredienser.
Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.
Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.
Hæld frostingen i en sprøjtepose og dekorer dine cupcakes – god fornøjelse
Charlottes Rugbrød
½ l skummetmælk
½ l kærnemælk
50 g gær
1 tsk. salt
125 g hørfrø
200 g solsikkekerner
900 g grahamsmel
alt røres sammen til en lind grød, sættes i en kold ovn ved 175 grader i ca. 2 timer,
de første 45 minutter bages brødet med løst staniol oven på.
Elins Hockeykage med creme fraishe/flødeskum
Ingredienser:
400 mel
380 g sukker
2 tsk. Natron
1 tsk salt
1 dåse frugtcocktail eller anden frugt med saft – ca. 825 g
2 æg
Overtræk:
25 g brun farin
75 g sukker
1½ spsk. Kanel
1 dl. hakkede nødder eller mandler
Ca. 1-2 spsk smeltet smør
Fremgangsmåde:
Alle ingredienserne blandes sammen. (Jeg vender frugterne i dejen til sidst).
Herefter fyldes dejen i 2 springforme og drysses med overtrækket.
Overtræk:
Alle ingredienserne blandes sammen. Smørret blandes sammen med, for at få det til at hænge bedre fast på kagerne, når de er bagt.
Kagerne bages herefter ved 175 grader i ca. 45 min.
Serveres med creme fraiche eller flødeskum, men kan også sagtens spises uden, da kagen bliver dejlig svampet.
Er velegnet til frysning.
Birgittes Chokoladekage med Fudge-glasur
Kagen:
400 g. Hvedemel
250 g. Rørsukker
100 g. Lys muscovado sukker (mørk kan også bruges)
50 g. Usødet Kakao (gerne af en god kvalitet)
2 tsk. Bagepulver
1 tsk. Tvekulsurt Natron
½ tsk. Salt
3 æg
250 g. Cremefraiche 9% er helt fint
1 tsk. Vaniljeekstrakt
175 g. Usaltet smør, smeltet og afkølet
1 ¼ dl. Majsolie eller rapsolie
3 dl. Isvand
Forvarm ovnen til 180o læg bagepapir i en bradepande ca. 25x35cm. Eller i bunden af 2 runde kageforme og smør siderne med smør. Sigt mel kakao og bagepulver sammen i en skål. Tilsæt sukker, natron og salt. Rør æg, cremefraiche og vaniljeekstrakt sammen i en anden skål. Pisk smør og olie sammen i en stor skål og tilsæt derefter vandet. Tilsæt melblandingen og rør det sammen. Tilsæt æggemassen og til det hele er blandet til en forholdsvis tynd dej. Hæld dejen i bradepanden og bag kagerne i 50-55 min. Lad kagen køle af minimum 15 min, før den tages ud af formen, og deles.
Fudge-glasur:
175 g. Mørk chokolade med ca. 70% kakao. (ikke for højt indhold af kakao, da fudgen elles bliver bitter)
250 g. Blødgjort usaltet smør
275 g. Sigtet flormelis
1 tsk. Vaniljeekstrakt
Smelt chokoladen i mikroovnen eller i vandbad. Lad den køle lidt af. Rør smørret blødt i en skål og tilsæt flormelis. Pisk til det er let og luftigt. Rør vaniljeekstrakt og chokolade i og pisk til massen er glat og skinnende. Halvdelen af fudgen lægges mellem den flækkede kage, resten fordeles på toppen og evt. siderne.
Pynt med hvad du nu har – eller undlad pynt – kagen smager himmelsk også sammen med f.eks. is eller frisk frugt.
God fornøjelse
Birgitte
Mette’s Hybenmuffins (ca. 12 stk).
1 appelsin
1 æg
25 g smeltet smør
1 tsk vaniljesukker
200 g mel
150 g sukker
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
150 g rensede, grofthakket hyben
50 g solsikkekerner
Tænd ovnen på 180 grader(varmluft).
Pres appelsinen og spæd evt. saften med vand, så der bliver 2½ dl.
Pisk æg, smeltet smør og vanilje i saften.
Bland mel med sukker, bagepulver, salt, hyben og solsikkekerner.
Rør de tørre ingredienser med i de våde og fordel dejen i muffinsforme.
Bag dem midt i ovnen i ca. 15-25 min. (afhængig af formenes størrelse/højde)
Hvis I vil se flere kager, så klik ind på:
www.kagekonen.webbyen.dk